Dagens samhälle är vi ständigt uppkopplade, men sällan avkopplande. Istället borde det vara tvärtom. Den moderna livsstilen innebär att vi ständigt är nåbara och informerade om det senaste. Detta gör dock att många får svårare att koppla av. Att ta det lugnt och ge sig tid för återhämtning är mycket viktigt för hälsan. Återhämtning handlar inte nödvändigtvis om sömn, utan det är även viktigt att hitta sätt att koppla av under den vakna tiden.

Låt hjärnan koppla av och gör ”ingenting”, det vill säga en aktivitet som är avslappnande utan något krav på prestation. Det kan handla om en promenad i skogen, yoga eller baka.

För elitidrottare är det uppenbart att hård träning måste varvas med tid för återhämtning och vila annars kommer kroppen att säga ifrån. Elitidrottare, och även många amatöridrottare, är experter på att lyssna på kroppens signaler och pausa när det behövs. Däremot är det många människor som inte förstår att det är viktigt att göra även i vardagen. Att arbeta hårt kan liknas vid att anstränga sig hårt som idrottsman. Skillnaden är dock att många som arbetar hårt inte tillåter sig själva att vila emellanåt. Denna livsstil är inte hållbar i längden och kroppen kommer med stor sannolikhet säga ifrån i form av stress- och utmattningssymptom.