Bröd är något som äts i nästan hela världen. Det handlar om allt från knäckebröd till naanbröd och en massa saker emellan. Dock äts bröd på olika sätt beroende på vilket land som man kollar på. I den norra delen av världen brukar bröd oftast ätas i hårdare former utan att vara nybakat. Men i varmare delar av världen håller bröd lite längre och många som bakar har ugnar utomhus som gör det enklare att göra färskt bröd. I vilket fall som helst är bröd en del av kulturen i nästan alla länder. Därför kommer denna artikel kolla närmre på olika typer av bröd i världen.

Svenskt knäckebröd

I Sverige är det en tradition att äta knäckebröd. Mycket av brödet är nämligen ganska hårt då det traditionellt sätt är enklare att bevara och lagra. De senaste åren har dock många upptäckt att de är glutenintoleranta. Därför har Wasa tagit fram glutenfritt knäckebröd som nu säljs på butiker i nästan hela Sverige. Wasa har även tagit fram gott knäckebröd som har fyllnader. Dessa knäckebröd kan ätas som ett snacks på väg till jobbet eller som ett slags mellanmål på eftermiddagen. Dock finns det inget som slår ett helt vanligt knäckebröd med ost eller ägg och kaviar på. Därför är knäckebrödet ett av Sveriges mest populära att äta.

Bröd i södra och centrala Asien

När det kommer att äta bröd i Asien äts detta på olika sätt. Men när det kommer södra och centrala Asien finns det en tydlig trend kring hur bröd äts. I länder som Uzbekistan, Indien, Pakistan, Tadzjikistan, Kyrgyzstan, Iran och Afghanistan används nämligen speciella ugnar som kallas för tandoorugnar. Dessa är generellt sett ett hål ner i marken där det ofta eldas med träd i botten på hålet. Alternativt finns det också gasledningar in i hålet som i sin tur skapar värme i botten. Därefter brukar brödet sättas på väggarna i hålet och sedan tillagas. Detta skapar en väldig god smak och gör även brödet knaprigt och gott.

Bröd södra Europa

När det kommer till bröd i södra Europa är detta något som många i Sverige är väl bekanta med. Om någon exempelvis åker till Italien finns det inga restauranger som inte serverar bröd med lite salt, peppar, olivolja och balsamvinäger. Bröd är nämligen inte något extra som köps in, utan det är något som alltid serveras med en middag i Italien och delar av Frankrike exempelvis.