Förutom det faktum att folk dricker kaffe enbart på grund av dess smak och dess uppiggande effekt, så finns det en rad andra fördelar med drycken. Koffeinet som finns i kaffe motverkar en annan molekyl som heter adenosin. Enligt KI så utsöndras adenosin i våra kroppar löpande under dagen och verkar genom att en tröttande och dämpande effekt på oss. Koffeinet binder sedan till adenosinreceptorerna vilket i sin tur gör att adenosinet inte kan komma åt koffeinet och eftersom koffein inte är adenosin – som egentligen ska vara i de receptorerna – så uteblir adenosin-effekten. 

 

Runt om i världen så är nordiska länder de som konsumerar mest kaffe i världen, där Sverige ligger på en stabil andraplats med 3,2 koppar per dag efter Finland som toppar indexet med 3,5 koppar per dag. På delad tredjeplatsen återfinns Danmark och Norge som båda har ett snitt om 3,1 koppar dagligen. Man kan tänka sig att detta är en av anledningarna som kaffe blivit en populär vara att sälja för t.ex. föreningar, lag och klasser som sparar pengar för att hitta på roliga saker. Förutom att den är lättsåld så kan man också variera mellan att sälja råvaran i sig genom företag såsom SäljDirekt eller genom att brygga själv och sälja kaffe och fika på bl.a. torg, skolevents eller sportevengemang.

 

Hur kaffe påverkar vår hälsa

I en studie av drygt en halv miljon människor, utspritt över 10 europeiska länder, visar det sig att de som drack kaffe faktiskt hade en lägre dödlighet när det kom till hjärt- och kärlsjukdomar och då speciellt när det gällde stroke. Enligt Susanna Larsson så fanns det även ett starkt samband mellan kaffedrickande och diabetes typ 2. De personer som drack mellan 5-6 kaffekoppar om dagen hade 30% mindre risk att drabbas av det. Utöver detta så har även kaffe kopplats till minskad risk för olika cancertyper, däribland lever-, gallblåse- och livmodercancer. 

 

Kaffe innehåller dessutom mycket antioxidanter, vilket är ett ämne känt för att minska oxidativ stress och fria radikaler. För att jämföra mängden antioxidanter i en kopp kaffe så är det som att dricka 7 glas apelsinjuice alternativt äta 2 äpplen. 

 

Kaffe i mat

För de som inte gillar kaffe så kan man försöka sig på att få i sig det via mat. Det finns exempelvis spännande rätter såsom kaffesill och kaffelax. Kanske är det förstnämnda något att prova på midsommar? Känns det inte som något för dig så är det annars ett säkert kort i diverse sötsaker. Efterrätter såsom chokladbollar, moccarutor, kaffepannacotta eller glass med moccasås går hem hos de flesta.