Det råder delade meningar om vad hälsosam kost faktiskt innebär. Vissa associerar det med dieter och bantning, men en mer korrekt definition är snarare en varierad och välbalanserad kost som innehåller grönsaker, fett protein och kolhydrater. Här kan du läsa mer om de olika komponenterna i en hälsosam kost samt varför dieter inte anses vara hälsosamma.

Är dieter hälsosamma?

Det finns många olika dieter och flera av dessa kan vara skadliga för kroppen. Bantningskurer kommer och går och vissa blir extremt populära. Många av dessa skadliga dieter marknadsförs som mirakelkurer som hjälper människor att gå ned i vikt snabbt. Många av dessa saknar vetenskapligt stöd och kan ha direkt skadliga effekter. Det finns dock såklart även dieter som har positiva hälsoeffekter. Detta gäller framför allt överviktiga personer som behöver gå ned mycket i vikt. Kostråden från Livsmedelsverket är dock alltid att följa råden för bra matvanor och äta varierat med bra råvaror. För att uppnå en hälsosam livsstil krävs långsiktiga lösningar. Många dieter ger kortsiktiga resultat, vilket kan ha motsatt effekt på hälsan.

Behövs kosttillskott?

Det finns ett stort utbud på marknaden som argumenterar att de bidrar till viktnedgång eller ger alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Vissa av dessa kosttillskott kan vara direkt skadliga för kroppen och bör därför undvikas. Enligt Livsmedelsverket finns det inga kosttillskott som bidrar till ett psykiskt välmående. Istället är den allmänna rekommendationen att äta variationsrikt. Det finns dock undantag när det kan vara bra att ta kosttillskott, exempelvis multivitamintablett med mineraler. Det kan exempelvis vara om en person har ätstörningar eller nedstämdhet som gör att kosten bortprioriteras.

Fett

Många tror att allt fett är farligt och onyttigt. Fett är en viktig energikälla och vi behöver få i oss fetter. Satsa på nyttiga fetter från avokado, nötter, frön, fet fisk och olivolja hellre än från feta mejeriprodukter, kött och raffinerade oljor. Cirka 70 gram fett för kvinnor och 90 gram fett för män per dag är rekommenderat.

Protein

Protein är kroppens byggstenar och behövs för hela kroppens funktion. Protein finns i animaliska produkter såväl som baljväxter, nötter, grönsaker, sojabönor och mycket mer. Man bör få i sig åtminstone 50-70 gram protein per dag.

Kolhydrater

Kolhydrater är den viktigaste energikällan. Det finns vetenskapliga bevis på att valet av kolhydrater spelar stor roll. Undvik läsk, bakverk och godis och välj istället fullkornsvarianter av ris, pasta och liknande. 250-300 gram är en rekommenderad daglig dos.

Frukt & grönsaker

Den allmänna rekommendationen är att en vuxen person ska äta cirka 500 gram frukt och grönt varje dag. Detta säkerställer det dagliga behovet av vitaminer, mineraler och antioxidanter.