Mat som är bra för hälsan har många gånger bra fördelar för miljön. Enligt forskning gjord av Proceedings of the National Acedemy of Scienes finns en lång rad livmedel som både har hälsofördelar och är extra bra för miljön. Det blir alltså två flugor i en smäll att välja sådan mat. Den som inte bara äter miljövänligt, utan även vistas ute i naturen, kan hitta många hälsofördelar även den vägen.

Vakna upp till frukt och grönt

Föga oväntat är det mycket frukt och grönt på denna lista som tagits fram. Charkprodukter var inte bara ett sämre val för hälsan utan innebar generellt en större negativ påverkan på miljön. Samtidigt finns det livsmedel som är bra för hälsan, exempelvis fisk, men som inte är särskilt bra för miljön, i alla fall inte i jämförelse med övriga livsmedel som är bra för oss att äta. Att välja grönt som baljväxter, bönor och ärtor ger både en minskad miljöpåverkan och minskar risken för olika hjärt- och kärlsjukdomar enligt undersökningen.

Även om maten är viktig för hälsan är det enligt experterna ändå hur man lever i sin helhet som avgör hur väl hälsan står sig genom livet. Att bosätta sig exempelvis vid havet minskar stressen hos många människor. Att öppna upp sina moderna pardörrar mot inkommande vågor kan sänka stressnivåerna och, i kombination med att äta mer frukt och grönt, leda till stora hälsovinster.