Att planera ett barnkalas kräver mycket tid och energi. En stor del av planeringen går till att välja ut vilken mat som ska serveras på kalaset och vilka sorts godsaker ni ska bjuda på. Ibland kan det kännas svårt att veta vad som ska serveras på ett barnkalas och inspirationen kan kännas långt borta. Därför har vi i det här inlägget samlat några exempel på både mat och godsaker ni kan servera på ert barnkalas.

Godsaker

Något många av oss minns från vår barndom och dess kalas är tårtan. Förut var det enklare gräddtårtor men nu när tårtkonsten har avancerat och blivit mer tillgänglig kan tårtorna på barnkalas vara en klassisk prinsesstårta men också en tårta i form av en figur. Det kan vara en bra idé att ha en tårta i en form som följer kalasets tema. Om ditt barn gillar enhörningar kan ni servera en enhörningstårta som går att beställa online.

Förutom tårta kan ni bjuda på andra godsaker. Fika i form av cupcakes, kakor och bullar är något som uppskattas av både vuxna och barn. Det går att göra fikabröd som är nyttigare om du vill undvika att det blir för mycket socker. Till exempel dadelbollar.

Mat

Det går också bra att servera mat på ert barnkalas. Det finns klassiska maträtter som alltid funkar på barnkalas, till exempel korv med bröd. Om kalaset sker utomhus på sommaren är grillad mat ett säkert kort. Då kan barnen leka utomhus och du kan ha koll på dem samtidigt som du lagar mat. Serverar du mat på ert barnkalas får du mätta magar som orkar med lek längre. Det kanske kan kännas tråkigt att servera korv med bröd, men så snart du googlar efter mat till barnkalas kommer du att märka att det finns massor av olika variationer på klassiska maträtter som barn tycker om och kan servera det på ett roligare sätt. Om temat till exempel är bilar så kan du göra racerbilar av korv med bröd. Andra exempel på maträtter som funkar på kalas är pizza och tacos.

Snacks

Förutom godsaker och mat kan du även bjuda på olika sorters snacks. Frukter är ett säkert kort. Du kan också göra smoothies av frukter. På så sätt får barnen både vätska och något mättande. Förutom olika sorters frukt går det bra att bjuda på de klassiska snacksen popcorn och chips. Om du vill se till att alla barnen får lika mycket kan du dela ut färdiga påsar med popcorn. Förutom att det är praktiskt så tycker barnen att det blir mer speciellt med en egen påse.

Tänk på allergier

När du bjuder in gäster till kalaset är det en bra idé att de meddelar eventuella allergier i samband med att de osar. Det finns många barn som är allergiska eller överkänsliga mot något och för att alla ska känna sig välkomna och kunna äta är det viktigt att ta hänsyn till det. Det finns många olika allergivänliga recept och alternativ.