Fysisk aktivitet och rörelse är mycket viktigt för att människan ska må bra. Människor är byggda för att röra på sig, men den moderna livsstilen innebär tyvärr att alltför många lever stillasittande liv. Därför måste vi göra aktiva val att motionera och röra på oss i vardagen. Här kan du läsa mer om de positiva effekterna av motion.

Därför behöver kroppen röra på sig

Regelbunden motion har en rad positiva effekter på hälsan och välmåendet. Motion är bra för hjärtat, immunsystemet, hjärnan, skelettet, blodkärlen och många andra organ. Med andra ord är motion bra för hela kroppen och du blir både starkare, piggare och friskare. Dessutom förbättras minnet. Trots alla dessa fördelar, som de flesta är medvetna om, är det allt för många som inte rör på sig tillräckligt.

Tips på enkel vardagsmotion

Om du tillhör den stora skaran som inte motionerar tillräckligt kan du ta del av några enkla tips för hur du kan få in motionen i vardagen. Idag är det många som känner att de inte får tiden att räcka till. När tiden är knapp är det ofta motionen som bortprioriteras först. Detta är såklart inte bra eftersom fysisk aktivitet är livsviktigt och ett måste för att ha en sund och balanserad livsstil. Oftast räcker det med 30 minuter rörelse per dag och muskelträning 2-3 gånger i veckan. Bland annat kan du göra följande:

  • Ta trapporna istället för hiss eller rulltrappor.
  • Gå eller cykla till jobbet.
  • Om du har ett stillasittande jobb kan du arbeta stående eller ta pauser ofta.
  • Trädgårdsarbete och promenader är utmärkta sätt att röra på dig.
  • Motionera gärna utomhus för att ta del av de positiva effekterna som naturen har på sinnet och välmåendet.