Din hälsa och ditt välmående är starkt kopplade till din kost. Om du mår fysiskt eller psykiskt dåligt kan bättre kostrutiner hjälpa dig att må bättre. Dels ger hälsosam och varierad kost dig de näringsämnen som kroppen behöver. Skräpmat kommer att få kroppen att känna sig som skräp i det långa loppet. Även vilken tid på dygnet du äter kan påverka hur du mår. Här kan du läsa mer om sambandet mellan hälsa och kost.

Ät bra och må bra

Personer som mår psykiskt dåligt eller är stressade äter sämre. Maten bortprioriteras, vilket i sin tur leder till att personen mår ännu sämre. Många som mår dåligt äter mycket onyttiga produkter och skräpmat för att dämpa ångesten. Socker och fett sätter igång kroppens belöningssystem och får personen att må bra för en kort stund. Det producerar dopamin, vilket ger en kort glädje. Däremot har skräpmat och andra onyttigheter inga långvariga positiva effekter. De gör dig tröttare och ger dig värk kroppen. I längden kan du även bli sjuk om du inte får i dig de nödvändiga näringsämnena, mineralerna, vitaminerna och antioxidanterna.

De flesta är medvetna om att skräpmat inte är bra för kroppen eller sinnet, men ändå ändrar de inte livsstilen och kosten. För många, framför allt de som mår psykiskt dåligt, är det svårt att bryta mönster. Att lägga om kosten kan vara en extrem utmaning för någon som inte mår bra. Därför är det viktigt att närstående hjälper personen att ändra livsstilen.

Att utesluta eller minska intaget av skräpmat är för många en självklarhet när det gäller att börja äta mer hälsosamt. Däremot är det inte alltid lika uppenbart vilka livsmedel som anses vara hälsosamma. Det finns ofta många trender och råd från ”experter” om vad som är bra och äta och inte. Generellt sett är det viktigt att komma ihåg att de enskilda livsmedlen inte är farliga, utan en varierad kost är nyckeln till en hälsosam livsstil. Att äta varierat med en kombination av frukt, grönsaker, protein, fetter och kolhydrater kommer att ge kroppen alla de näringsämnen som behövs för att kroppen och sinnet ska må bra.

Ät på regelbundna tider i en trevlig miljö

Att äta på regelbundna tider kan hjälpa en person som mår psykiskt dåligt eftersom det ger en känsla av ordning och reda. Mat är viktigt för vårt välbefinnande och det är nödvändigt att du gör måltiden till något lustfyllt. Ät i en trevlig miljö och stressa inte igenom måltiden. Alla sinnen påverkas under en måltid och ju mer avslappnande förutsättningar du kan ge dig själv, desto bättre kommer du att må. Den moderna livsstilen gör att allt fler personer prioriterar bort vissa måltider, till exempel frukost eller lunch, vilket resulterar i trötthet och mindre ork under dagen. Många slänger i sig något på vägen, vilket minskar chansen för att få i sig nyttiga livsmedel.