Genom att världen har blivit alltmer globaliserad har det inneburit att olika matkulturer har blivit tillgängliga i Sverige. Numera går det att hitta allt från ajvar till grön curry på hyllorna i svenska livsmedelsbutiker. Detta är något som har förändrat svenska matvanor då många familjer i Sverige har introducerat utländska influenser i vardagen. Denna artikel kommer att ta upp några av de mest spännande matkulturerna som påverkat Sverige genom åren.

Italiensk mat

Den mest uppenbara matkulturen som har påverkat Sverige är den italienska matkulturen. Nästan alla svenskar har en förpackning med pasta från Barilla hemma i skafferiet. Spaghetti och köttfärssås har sedan en längre tid tillbaka varit populärt, detsamma gäller lasagne. Men när det kommer till italiensk matlagning i Sverige finns det inget som blivit lika populärt som pizzan. Nästan alla mindre byar i Sverige har numera en pizzeria som serverar allt från en vesuvio till en kebabpizza. Även om en svensk pizza inte smakar som i Italien har konceptet blivit otroligt viktigt för många svenskar. En del anser till och med att svensk pizza är en helt egen kategori då man introducerat kebab, gyros och pommes på pizzan, något som absolut inte finns i Italien.

Thailändsk mat

En annan matkultur som påverkat Sverige väldigt mycket är den som kommer från Thailand. Likt pizzerior har väldigt många mindre orter i Sverige en vagn på torget som säljer thaimat. Den vanligaste maträtten som serveras är grön eller röd curry. Anledningen till att thaimat blivit populärt är att Thailand sedan en längre tid varit ett populärt resmål, vilket i sin tur gjort att efterfrågan på thaimat har ökat. Dessutom har många svenskar också spenderat en längre tid i Thailand där de träffat en thailändsk partner som följt med hem till Sverige.

Mat från Mellanöstern

En annan kategori av mat som blivit populär i Sverige är mat från Mellanöstern. Anledningen till att detta har blivit populärt är att Sverige tagit emot många immigranter från länder som Libanon, Irak, Iran och Syrien exempelvis. Detta har i sin tur inneburit att immigranter har tagit med sin matkultur vilket har berikat det svenska samhället på många olika sätt. Det är bland annat vanligt att se vagnar som säljer både falafel, halloumi och kebab. Detta har blivit en typ av svensk klassiker som nästan alla har provat.