De flesta människor är medvetna om att det finns mat och dryck som kan missfärga tänderna. Några exempel på sådana livsmedel är vissa bakelser, kaffe och rött vin, men även pastasåser och vissa kryddor kan ha en negativ inverkan. Å andra sidan finns det också mat som gör tänderna vita igen. Ja, det är faktiskt helt sant. Majoriteten av alla livsmedel som bleker tänder naturligt kanske du till och med har i ditt kylskåp just nu.

Att få ett vitt och gnistrande leende är något som alla människor drömmer om. Här nedan har vi listat några livsmedel som kan göra dina tänder fräscha och snygga igen, utan starka kemikalier. Känner du däremot att du vill ha ett mer kraftfullt resultat kan det vara en god idé att testa på en tandblekning du kan göra hemma i lugn och ro och till en relativt låg kostnad.

Maten som naturligt bleker dina tänder

Apelsin och citrusfrukter – Frukter med mycket syra sägs ha en blekande effekt på tänderna. Ät dock med måtta, eftersom syra också kan skada emaljen om du får i dig för mycket.

Äpplen – Äpplen är utmärkta att använda sig av om du vill stärka ditt tandkött och göra det friskare. Återigen är äpplen en frukt som har en hög halt syra och därför ska du inte äta för många.

Jordgubbar – Sedan länge har jordgubbar använts som ett husmorsknep för den som vill ha vitare tänder. En av huvudingredienserna som jordgubbar har är äppelsyra och det är också denna som hjälper dig att bli av med missfärgningar. Jordgubbar är dessutom riktigt gott!

Morötter – Starka och vita tänder med morötter är fullt möjligt! Grönsaken har en hög vattenhalt, vilket stimulerar din salivproduktion. Det sägs även att morötter har en förmåga att hjälpa dig att bli av med plack. Knapra på!

Nötter – Nötter är goda, bra för hälsan och hjälper dig att bli av med missfärgningar. De små, hårda godbitarna fungerar som en enklare tandborstning, eftersom de gnuggar bort smuts och plack på ett effektivt sätt.

Mat – mer än bara föda

I grund och botten används råvaror och livsmedel till att föda människor, men det är tydligt att mat kan användas till mycket mer än så. Förutom vitare tänder kan du använda livsmedel till ansiktsmasker, hårmasker och mycket mer.