”Drick inte på en tom mage!”. Du har förmodligen hört den frasen fler gånger än du kan räkna, från både din läkare och en god vän som endast vill ditt allra bästa.

Idag finns det ett enormt utbud av goda viner i alla prisklasser. Systembolaget tillsammans med ett flertal andra företag har nu påbörjat vin med hemleverans. Detta gör det än enklare för oss att dricka vårt goda vin. Därför kan det vara bra att veta hur vi bör dricka vinet utan att orsaka vår hälsa allt för mycket skada. Det har blivit en accepterad visdom att vin som konsumeras tillsammans med en måltid är hälsosammare än vin som konsumeras på egen hand. Men varför?

Att ha mat i magen hjälper till att bromsa upp absorptionen av alkohol i blodomloppet genom att hålla alkoholen i magen en längre tid, vilket i sin tur håller dig från att bli berusad snabbt (och ger dig en bättre chans att undvika baksmälla senare).

När alkohol konsumeras på tom mage så tar det cirka en timme för kroppen att absorbera all alkohol, och det tar sedan fyra timmar för kroppen att arbeta ut samma alkohol. När alkoholen konsumeras med en måltid stiger inte koncentrationen av alkoholhalten så snabbt och blir inte heller lika hög. Att dricka med mat i magen lättar också belastningen på levern. När alkohol förblir i magen kan alkoholdehydrogenas (ADH), ett enzym som finns i både magsäcken och levern, börja att metabolisera alkoholen. Men om det inte finns mat som kan hålla alkoholen i magen, så passerar den snabbare till tarmen, vilket ger ADH i levern allt för mycket att göra, och därmed orsakar det skada. På lång sikt kan överbearbetning av levern leda till allvarligare problem, till exempel levercirros.