Bara de senaste åren har människor blivit allt mer medvetna om vad de äter och var maten kommer ifrån. De väljer aktivt att ha en mer hälsosam kost, vilket kan handla om att utesluta socker till att ha en vegetarisk eller vegansk kost. I den här artikeln går vi mer in på det.

Vegetariskt och veganskt – vad är skillnaden?

Det som de som äter vegetarisk och vegansk kost har gemensamt är att de utesluter djur från sin kost. En vegetarian utesluter djurets kött, medan en vegan utesluter allt som kommer från djur. Alltså både kött och mejeriprodukter som ägg och mjölk. Det finns olika sorters vegetarianer och veganer och en pescetarian utesluter allt kött utom fisk. En vegan kan också välja att utesluta till exempel kläder som är gjorda i läder eller att inte använda skönhetsprodukter som är testade på djur.

Det finns många av olika anledningar till varför människor väljer en vegansk eller vegetarisk kost. Det kan vara allt ifrån hälsoskäl och allergier till att man är djurvän eller miljömedveten.

Kom igång med vegetarisk/vegansk kost

Det kan till en början kännas svårt att gå från att äta kött och mejeriprodukter till att gå till en helt vegansk kost. Ett bra tips är att till exempel beställa hem en vegansk matkasse, på så sätt får du både recept och produkter hemskickade till dig med tydliga instruktioner för hur du går till väga för att laga maträtterna. Matkassar kan du välja att prova under en period, vilket är bra när du ska ändra din kost, att du prövar först och ser hur det känns och vad du tycker om.

Det finns massor med inspiration på nätet och du kommer att märka ganska snart att vegansk kost inte är så krångligt som det kan verka till en början. Bara man lär sig var i matbutiken man ska leta och vilka produkter man ska byta ut så kommer det naturligt i vardagen sen. När du väl ändrat din livsstil kommer du inte ångra dig.

Fördelar med vegansk/vegetarisk kost

Det finns många fördelar med att utesluta animaliska produkter från sin kost. Som det redan nämnts tidigare i artikeln är det både djur- och miljövänligt. Men det har också många positiva effekter på våra kroppar. Fördomen säger att veganer behöver ta kosttillskott för att få i sig det dom behöver för att inte få näringsbrist. Men faktum är att bara man lär sig vad maten innehåller så kan man lätt få i sig det man behöver. Här är några fördelar med att äta vegetarisk/veganskt:

Du blir piggare

Studier har visat att människor som äter en vegetarisk/vegansk kost har mer energi och är piggare än när de åt kött.

Bra för immunförsvaret

En vegansk kost gör att tarmfloran mår bättre. Kroppen har då lättare att bryta ner mat och tar upp näringsämnen bättre.

Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar

Med en växtbaserad kost får du ett bättre skydd mot ett flertal kostrelaterade sjukdomar som påverkar hjärtat och ger ett högt kolesterol.

Jämnare blodsocker

Eftersom den veganska maten är så fiberrik så gör det att blodsockernivån långsamt ökat istället för att den ska skjuta i höjden som den gör när vi äter annan mat.

Det är billigare

Veganska och vegetariska råvaror är billigare än till exempel kött och mejeriprodukter som i sig kan vara ganska dyra.